Op volledig traditionele wijze bouwen vrijwilligers van It Damshûs in Nij Beets een vlot voor de Turfvaartdagen. Een nieuwe stichting wil het varen met historische schepen weer op de kaart zetten.

De Turfvaartdagen zijn in het weekend van 19, 20, 21 augustus in Appelscha. In de aanloop is er een zogenoemde aankomsttocht, met 25 historische schepen.

Een van die ‘schepen’ is het vlot dat in Nij Beets wordt gemaakt. Het hout voor het vlot komt van bomen die enkele jaren geleden, nog voor de coronacrisis, in Appelscha zijn gekapt. Paarden sleepten dat hout vanuit het bos naar de weg. Daarna kwam het project vanwege corona stil te liggen.

Nu alles weer mag, en de Turfvaartdagen naderen, wordt het vlot toch op traditionele wijze afgebouwd door vrijwilligers van It Damshûs. Het hout is gereedgemaakt en wordt aan elkaar gebonden.

In een tentje op het vlot

“Het is de bedoeling dat sommigen er daadwerkelijk op zullen wonen”, zegt Leentje van den Berg van It Damshûs. “Dat betekent leven op het vlot, handel drijven, uien en aardappels verkopen en achter de skûtsjes van de Turfvaartdagen aan varen. Als die maandag vertrekken, dan wordt het vlot opgeduwd door een opdrukker.”

Er zullen vier mensen op het vlot leven. Veel ruimte hebben ze niet, want het vlot is slechts vier meter breed. Ze slapen in een tentje dat op het vlot staat.

Komend weekend wordt het vlot te water gelaten. Daarna gaat het vanaf It Damshûs naar Gorredijk, Donkerbroek, Oosterwolde en dan Appelscha. Vrijdag en zaterdag komen de andere schepen ook aan voor de Turfvaartdagen.

Met het vlot willen de initiatiefnemers laten zien hoe het traditionele leven eruitzag. Van den Berg: “Ze werden niet gebruikt voor turf, maar om op te leven.

De demonstratie past volgens Van den Berg bij het museum. “Dat is prachtig. Die skûtsjes en de route passen bij It Damshûs en worden met de start ook onderdeel van de route.”(tekst en foto Omrop Fryslân)