Het aantal toeristen dat It Damshûs bezoekt is groeiende. De groei is verder op gang gekomen doordat veel mensen sinds de COVID-epidemie vaker een bestemming in eigen land zoeken. Dat is maar goed ook, want het aantal bezoekers bij onze evenementen daalt. 

Toeristen zijn vaak blij verrast over wat ze aantreffen. Reacties als: ‘waarom liggen er geen folders bij ons (Amersfoort)’ en ‘we kenden alleen het openluchtmuseum in Arnhem en Enkhuizen, maar jullie passen ook in dit rijtje’ zeggen genoeg.

Zonder uitzondering wordt gezegd dat het museum er pico bello uitziet. En dat voor een museum dat wordt gerund door alleen maar vrijwilligers…. Daar zit ook de kwetsbaarheid van It Damshûs. Het vinden van nieuwe vrijwilligers is niet eenvoudig, En aanwas van vrijwilligers blijft nodig!

Er is dringend uitbreiding nodig van het aantal medewerkers dat de balie bezet. Het gaat daarbij om het verkopen van entreekaartjes, het verkopen van artikelen uit de museumwinkel, het verzorgen van de horecafunctie en het openen en afsluiten van de gebouwen. De aantrekkelijkheid van dit vrijwilligerswerk zit in de contacten met de bezoekers. Bovendien werkt een baliemedewerker nooit alleen.

Ook zijn er mensen nodig voor het gebouwen- en groenonderhoud. Er zijn veel gebouwen en een aantal hectares museumterrein. Niet onderschat moet worden hoe belangrijk het effect van dit werk is op de bezoekers. En bovendien is het ook gezellig! Niet voor niets is er een maandagmorgenploeg, van mensen die het plezierig vinden om gezamenlijk een klus te klaren.

Ben je geïnteresseerd? Meer informatie kun je krijgen bij Ittsje Meinsma (0512-461 111) voor wat betreft het baliewerk en Franke Kooyker (06-10 38 69 26) voor wat betreft het onderhoud. Opgeven kun je je bij Sjouke van der Meulen (secretaris): info@damshus.nl.