Op 4 juli heeft It Damshus een schenking, uit handen van een delegatie van museum Jopie Huisman ontvangen. Het betreft een cliché van “Schippers laden turf over”, een pentekening / aquarel. Er is niet veel kunst gemaakt van het productie over turf. We zijn het  Museum Jopie Huisman heel dankbaar. Het werk komt te hangen in de Turfschuur. 

De aanleiding

Dethmer Wynia was in het Jopie Huisman museum naar aanleiding van het bericht dat alle werken van de genoemde schilder die in de kelder van het museum lagen tentoongesteld gingen worden. Een bezoek waard dus en aldaar vond hij tussen de schilderijen het werk met de naam “Schippers laden turf”. Toepasselijker kon het niet zijn. 

Dethmer zit in de selectiecommissie van It Damshûs en dacht, “Dit schilderij zou heel passend zijn bij ons in het museum”. Zo gedacht zo gedaan, zijn reactie ingevuld met zijn wens op het formulier bij verlaten van het museum. 

Een poosje later kreeg hij een reactie terug, dat originele werken niet uitgeleend mochten worden. Maar het Jopie Huisman museum was bereid om een reproductie van dit werk geheel kosteloos aan It Damshûs te schenken.