Thuis Agenda - It Damshûs Toen Watersnood nu Waternood

Toen Watersnood nu Waternood

In het kader van de Maand van de geschiedenis met als thema “Eureka” een lezing door Henk Flikkema werkzaam bij Wetterskip Fryslân.

Hoe overeenkomsten en verschillen van de waterhouding toen en nu met elkaar overeenkomen.

Geef ons heden dagelijks brood en af toe een watersnood’ Is een gevleugelde uitspraak van werkers bij het Wetterskip. De strijd met het water is lange tijd tegen het water geweest. We hadden er last van. Overstromingen, ziekte overbrengers, mislukte oogsten. Heden ten dage ligt de focus op bewustzijn van de belangrijkheid van water. Meer een bondgenoot.

Het is heel gewoon, we draaien de kraan open en het water stroomt rijkelijk. Ook voor de landbouw en in steeds grotere mate voor de industrie. Maar waar komt dat kostbare water eigenlijk vandaan? En hoe belangrijk is het voor het voortbestaan van het leven op onze aarde?

100 jaar geleden werd It Sudergemaal als een van de eerste elektrische gemalen in gebruik genomen. Wat een opluchting voor de bewoners van de grootte Veenpolder, geen overstromingen meer. Van een stijging van de zeespiegel of een afsluitdijk was toen nog geen sprake. 

Hoe ziet de toekomst van het water versus het land eruit? En waar zit hier de oplossing, het wonder, het eureka-moment? Zit het misschien dichterbij huis dan gedacht? 

Aanvang 20.00 uur

Kosten €8,00

Inclusief 1 consumptie.

Datum

24 okt 2023
Afgelopen!

Tijd

20:00

Kosten

€10,00

Locatie

Damshûs
Damshûs
Domela Nieuwenhuisweg 59 B 9245 VC Nij Beets
Categorie

Spreker

Nieuwsberichten