Thuis Agenda - It Damshûs Meindert Talma & Freek de Jonge in speciale uitvoering van De Domela Passie

Meindert Talma & Freek de Jonge in speciale uitvoering van De Domela Passie

Ter nagedachtenis aan Ferdinand Domela Nieuwenhuis, maakte cultheld Meindert Talma in 2019 de Domela Passie. Dat was namelijk het jaar dat het 100 jaar was geleden dat deze grondlegger van het Nederlands socialisme overleed. Eind juli is er een speciale uitvoering van de Domela Passie samen met cabaretier Freek de Jonge in het openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets.Hier kunt u kaarten bestellen voor deze speciale uitvoering.Het aantal plaatsen is beperk!

Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) was grondlegger van het socialisme en anarchisme in Nederland. Na een korte periode als Luthers predikant, werd hij actief in de vrijdenkersbeweging, die het zelfstandig denken stimuleerde en zich meer en meer ontwikkelde tot atheïstische beweging. Van 1888-1891 was Domela het eerste en enige socialistische lid van de Tweede Kamer. Daarna trok hij de conclusie dat de parlementaire democratie niet geschikt is voor het verwezenlijken van de socialistische idealen. Aan het eind van de negentiende eeuw bekeerde hij zich tot het anarchisme. De Domela Passie is gebaseerd op het bijzondere leven van dit zowel geliefde als gehate figuur.

Meindert Talma heeft een project over Domela Nieuwenhuis

Als geboren en getogen Fries in het dorp Surhuisterveen, kende Meindert de verhalen over Domela die een held was in het zeer armoedige Surhuister-veensterheide en omgeving met zijn vele heide-bewoners en plaggenhutten. Al op de middelbare school schreef hij De heidedorpen in de noordelijke Wouden van Friesland; een scriptie over zijn armoedige roots. 

Freek de Jonge is geboren in het Groningse dorp Westernieland. Hij is de zoon van een hervormd predikant en Nederlands bekendste cabaretier met een indrukwekkende staat van dienst. Als zoon van een hervormd predikant zijn er raakvlakken met het leven van Domela Nieuwenhuis.  

Deze samenwerking tussen Meindert Talma en Freek de Jonge in De Domela Passie belooft een zeer bijzondere locatievoorstelling te worden die in het buitenmuseum It Damshûs in Nij Beets te zien zal zijn. Middenin de authentieke sfeer van plaggehutten en andere schamele huisvesting komt het verhaal passend tot leven. 

In Nij Beets presenteert Meindert Talma dan ook de volledige uitvoering van De Domela Passie, samen met een speciaal samengesteld groot koor, zijn band, een strijkersensemble en Freek de Jonge! De locatievoorstelling is te zien op donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juli om 20:00 uur in bijzondere setting in de tuin van It Damshûs, Domela Nieuwenhuisweg 59B in Nij Beets.

Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via Explore the North:  https://explore-the-north.nl/nl/act/de-domela-passie-meindert-talma-freek-de-jonge Deze productie komt tot stand in samenwerking met Popfabryk, Excelsior Recordings, het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum, It Damshûs en Explore the North. 

Datum

24 jul 2022
Afgelopen!

Tijd

20:00

Meer info

Kaarten

Locatie

Damshûs
Damshûs
Domela Nieuwenhuisweg 59 B 9245 VC Nij Beets
Categorie

Nieuwsberichten